Lindroos Blogg

Lindroos Blogg

Gislaved

Den småländska resanPosted by Janna Lindroos Fri, October 15, 2010 20:36:50

Jag har aldrig varit i Gislaved tidigare! Med stor spänning styrde jag kosan dit, vägen till folktandvården var memorerad utifrån nätets kartor och själva Gislaved var lätt att hitta. Men sen tog den stora förvirringen över, jag kände inte alls igen mig, nu tänker vän av ordning att det kanske inte är så konstigt eftersom jag inte varit där tidigare men det skulle ju bara vara typ två svängar för att komma rätt...

Jag tog mod till mig och frågade en flicka med rask gång om hon kunde hjälpa mig hitta fram, men hon var så klart nyinflyttad och hade ingen aning. Jag tackade och fortsatte irra. Som väl är tycker Gislaved att det är bra att sätta ut fina skyltar med karta över byns affärer, jag lokaliserade mig och hittade fram. Det var ju givetvis jättelätt att hitta dit. Mitt självförtroende har fått sig en törn, jag brukar ju alltid hitta...(förutom i Jönköping och Paris).

Eftersom jag var ute i god tid hann jag ju med fika på kliniken. Lite turnisse har jag nog blivit för här serverades det smörgåstårta dagen till ära. Kanske dags att köpa några trisslotter?! Även efter fikat hade jag en trivsam stund med hygienisterna och fick bidra med min expertis även på några andra rum.

På väg hem genom det småländska skogstäckta landskapet passade jag på att luncha på Bernts i Gnosjö. Där utspelade sig dagens trevligaste tjuvlyssning. Jag sitter där med min paj då två skånska par i medelåldern kommer in, de ställde sina cyklar utanför men jag tror inte att de cyklat hemifrån för de så inte så trötta ut. Så fort de satt sig börjar de kommentera frånvaron av leende hos personalen på stället, och ja de har faktiskt rätt i det. Sen övergår deras samtal till att beskriva något som för mig verkar vara ett livsprojekt, i målande ordalag beskriver de den ena räkmackan efter den andra intagna på olika resturanger och konditorier i vårt avlånga land, de är så fokuserade att man undrar om de någonsin äter något annat. Då kommer orden som sätter ett stort leende på mina läppar; Har ni varit på Nya Konditoriet i Örkelljunga? Den tystnad som följer säger allt, det är ett ställe som är så bra att det inte krävs någon beskrivning. Jag ignorerar lusten att häva ur mig att det är min hemby, ställer bara min bricka i vagnen och går leende därifrån!

Och så vidare genom skogen hem!